Informatii generale

Catedra “Informatica Aplicata” a luat fiinta in anul 1989 ca o componenta didactica si stiintifica a Facultatii „Calculatoare, Informatica si Microelectronica”, având atunci denumirea „Matematica de Calcul si Programare”. Datorita eforturilor depuse de fondatorul si seful catedrei de atunci, profesorul universitar Anatol Popescu, in anul 1995 a fost initiata pentru prima data in Republica Moldova instruirea la specialitatea 1851.01 „Informatica si Limbi Moderne Aplicate”. In acesti ani au facut studii si au absolvit circa 700 de studenti si masteranzi care au obtinut calificarea de licentiat si magistru in Informatica si care activeaza in diferite domenii ale economiei nationale. Intre anii 2000 – 2007 catedra a purtat denumirea “Informatica si Limbi Moderne Aplicate” , având-ul ca sef de catedra pe conferentiarul universitar Liviu Carcea. In anii 2001 si 2006 specialitatea sus numita a fost acreditata de catre Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare de pe lânga Guvernul Republicii Moldova.

Din anul 2006 catedra este responsabila de organizarea instruirii specialistilor cu studii universitare (ciclul I Licenta si ciclul II Masterat) la specialitatea 444.3 „Informatica Aplicata”. Din martie 2007 catedra poarta denumirea actuala si este condusa de catre conf. univ. dr. Vasile Moraru. Incepând cu anul universitar 2010-2011 catedra asigura instruirea si la specialitatea 444.2 Management Informational, nivelul licenta.

Catedra asigura studii prin doctorat la specialitatile:


Actualmente catedra este constituita din 34 cadre didactice titulare: 1 profesor universitar, 13 conferentiari universitari, 11 lectori superiori, 6 lectori universitari, 3 lectori asistenti, 5 doctoranzi si 28 masteranzi.

Catedra este de profil si asigura pregatirea profesionala a studentilor, masteranzilor si doctoranzilor la specialitatile sus numite, specialitati care  reprezinta directii moderne a informaticii utilizate in toate sferele de activitate a societatii ce tin de procesarea informatiei multilingve si care necesita un suport informatic si gestionarea datelor structurate si nestructurate (textuale). In scopul unei organizari eficiente a lucrului, catedra este structurata in 4 sectii, care sunt responsabile de urmatoarele directii:

  • Informatica        – sef sectie conf. univ. Liviu CARCEA
  • Limba Engleza   – sef sectie lector superior Maria ANISCHEVICI
  • Limba Franceza  – sef sectie conf. univ. Olga TCACI
  • Limba Germana. – sef sectie conf. univ. dr. Boris BARANIUCNoutati